Sverige ett land för oss alla
Hur kan Sverige bli ett bättre land att leva i för oss alla?
Opublicerad tidningsartikel som skrevs av författaren 2015 på hösten
Publicerad som bilaga I boken “Sveriges väl – är Sveriges val”
Gör åter Sverige till ett föregångsland
Vänd krisen till en möjlighet att utveckla Sverige
Skapa möjligheter för flyktingarna att vara med och bygga Sverige från dag ett och samtidigt skapa en framtid för sig själva
Sverige är ett till ytan stort land med få invånare, en ökande befolkning stärker Sverige
Utveckla demokratin och minska byråkratin för att göra det möjligt
En utmaning till Sveriges politiker att tillsammans ta de beslut som behövs för att vända krisen till en möjlighet
Det Nya Sverige
Sverige har mycket framgångsrikt varit ett föregångsland under långa perioder, inte minst under årtiondena efter det andra världskriget. Det finns säkert flera faktorer som bidragit till detta. Sverige hade varit i någon mening neutralt under kriget och hade därmed en god start utan förstörelse och återuppbyggnadsbehov. En annan viktig faktor var alldeles säkert insiktsfulla och inte minst visionära politiker som såg möjligheten att bygga Sverige med skolor och utbildning, bostäder, sjukvård och infrastruktur i form av vägar och järnvägar, men även en förhållandevis effektiv administration. En del av detta var det så kallade miljonprogrammet som genomfördes till del med hjälp av arbetskraftinvandring från främst Sydeuropa.
Oljekrisen 1973, varvskrisen m fl liknande ekonomiska och arbetsmarknadsproblem under 70-talet gjorde våra politiker mycket mer problemorienterade och det kan nog sägas med fog att väldigt mycket energi har lagts på att debattera hur dagens problem skall lösas och väldigt lite eller ingenting har lagts på en vision för Sverige från någondera av de politiska blocken eller från de enskilda partierna under flera årtionden. Det har handlat väldigt mycket om fördelningspolitik och väldigt lite om hur vi utvecklar Sverige.
Ett mycket bra exempel på detta är flyktingpolitiken idag liksom den långdragna diskussionen om skola, vård och omsorg och om arbetslösheten. Mycket snack och liten verkstad!
Jag anser att ett samhälle eller ett land liksom ett företag behöver en vision, framtidsdrömmar och drivkrafter för att utvecklas och för att man skall våga ta de stora och givetvis inte helt riskfria beslut som krävs.
Sverige har haft tätposition under långa perioder under efterkrigstiden inom många områden. Tyvärr har vi nu börjat halka efter i många av de internationella studier och mätningar som genomförs om skola, sjukvård, skatter, arbetslöshet mm. Vi är inte i botten men någon tätposition har vi inte längre och i nästan varje mätning tar vi något eller några steg bakåt. Kan vi stoppa den utvecklingen?
Det är dags att vända trenden!
Vision för Sverige
Vi behöver en ny vision som driver oss framåt. Jag skall i det följande försöka lägga grunden till en sådan genom att peka på de hot och möjligheter som finns i vårt samhälle idag i ett lite större perspektiv för att sedan försöka formulera en enkel och tydlig vision.
Sverige, ett av Europas till ytan största länder
Sverige har gott om plats, men vi har också ett avfolkningsproblem i stora delar av vårt land. På grund av sviktande underlag blir samhällsservicen sämre och vi lägger ner viktiga delar inom sjukvård, utbildning och omsorg och centraliserar vilket i sin tur leder till ytterligare drivkrafter till avfolkning och ännu sämre lokal service. Det är ingen bra och önskvärd utveckling. Under 1970-talet försökte vi motverka detta bland annat genom utflyttning av ett antal statliga verk. Vad kan vi göra idag?
Bostadsbrist
Vi behöver bygga mer bostäder. Det stod klart långt innan flyktingfrågan blev aktuell. Men väldigt lite händer. Ekonomi? Beslutsångest? Bristande framtidstro? Byråkrati?
Men det finns ju även tomma bostäder och hus som behöver rustas upp. Just nu finns mycket av de tomma bostäderna där människor väljer eller tvingas välja att inte bo. En av anledningarna är att arbete finns till stor del där bostäderna ännu inte räcker till och att arbete saknas där bostäderna finns. Behöver det vara så?
Fallande resultat i skolan
Detta var ingen fråga på 1960-talet när jag själv gick i skolan. Utbildningen var utmärkt med kvalificerade lärare och kanske viktigast av allt, samhällsdebatten handlade inte om hur svårt och omöjligt och meningslöst allting var. Det fanns framtidstro och Sverige (och även världen) gick framåt. Runt 1970 började lite mer pessimistiska tongångar höras, men det var nog ytterligare något 10-tal år senare som man började höra om de många skoltrötta och besvikna ungdomar som inte fick jobb, ofta kopplat till att de givit upp redan i skolan, säkert till en del påverkade av denna negativa debatt. Skolan är oerhört viktig för ett lands framgång och utveckling, kanske den viktigaste av alla faktorer. Tyvärr har den under många årtionden varit föremål för s k reformer med olika förtecken både åt vänster och höger. Det har inte gjort saken bättre. Vi behöver en stabil skola fri från politiska höger- och vänstersvängar och med en garanterad finansiering som möjliggör en god kvalitet och som ger våra barn och ungdomar en bra start. Och vi behöver framtidstro som skapar motivation!
Nedmontering av vård och omsorg
Som nämnts ovan stängs avdelningar och hela sjukhus i vårt land. Det blir längre till sjukvård och därmed svårare att bo kvar på många orter, speciellt om man har behov av regelbundna besök i sjukvården. Det hänger givetvis samman med utflyttning och därmed mindre (skatte)underlag för verksamheten. Det är inte någon önskvärd utveckling!
Flyktingfrågan
Vi har idag ett system i Sverige där asylsökande människor från krigsdrabbade länder får vänta uppemot ett helt år på att få uppehållstillstånd och därmed folkbokföras, få ett personnummer och kunna delta i SFI och skaffa arbete, bankkonto och bostad. Vi har också ett system där dessa hårt prövade människor tvingas söka sig till Sverige och andra fristäder i Europa med hjälp av flyktingsmugglare till hutlösa kostnader och under omänskliga former. Vi skulle kunna ta emot dessa i deras grannländer på förstärkta ambassader eller konsulat och låta dem flyga för en tiondel av kostnaden och därmed skulle de komma hit med kanske 30,000:- eller mer per person och ha en möjlighet att själva etablera sig på ett helt annat sätt i vårt land. För mig är det likaså en självklarhet att omgående erbjuda SFI (Svenska För Invandrare), möjlighet att skaffa bankkonto, bostad och arbete och att barnen skall få gå i skolan och att familjer och individer därmed ges möjlighet att klara sig själva medan ansökan prövas. Detta bör åtminstone gälla i de fall man kan förutse en mer än 90 %ig sannolikhet att ansökan om asyl kommer att bifallas. Detta gäller ju helt uppenbart för dem som kommer från de hårt krigsdrabbade länder som nu är aktuella.
Flyktingarna utgör en möjlighet!
Flyktingarna är en stor tillgång och möjlighet för ett glesbefolkat land som Sverige. Sveriges befolkningspyramid är och blir successivt mer och mer övertung. Alltför få i arbetsför ålder och alltför många vårdbehövande äldre. De människor som söker sig till Sverige representerar en i genomsnitt lägre ålder och bidrar därmed till att balansera befolkningspyramiden. Vi får fler arbetsföra och fler barn och ungdomar som växer upp och fyller på skatteunderlaget och genom sitt arbete kan bidra till att bygga Det Nya Sverige. De vuxna flyktingarna har i de flesta fall också ett yrke när de kommer till Sverige och har därför förutsättningar att ta ett arbete. Även här behöver vi hantera detta betydligt bättre när det gäller tiden för att godkänna vissa utländska examina. Kvalificerat folk behövs när vi skall bygga Sverige!
Men vi börjar i stället med att försörja dem i passivitet under ett helt år. Är detta särskilt klokt?
Flyktingarna är inte ett problem, de är en stor möjlighet för Sverige. Det är vi som gör det till ett problem genom stelbent och byråkratisk hantering!
Vision för Sverige
En vision är ett verktyg, ett verktyg och en vägledning för mer närliggande och konkreta beslut i olika frågor. Visionen bör inte vara primärt politisk utan en inriktning som är bra för landet och dess invånare nu och på längre sikt.
Med utgångspunkt i ovan sagda skall jag göra ett första försök att formulera och beskriva konsekvenserna av en vision för Sverige, som per dags dato har ca 9,8 miljoner invånare. Nettoökningen t o m augusti i år 2015 är ca 70,000 invånare.
Att Sverige är attraktivt får inte göras till ett problem, det är ju en möjlighet!
Visionen
Vi skall bygga Sverige fram till 2025 att åter bli ett verkligt föregångsland med 12 miljoner invånare – gamla och nya svenskar, ett bra land att bo i för både unga och gamla.
Sverige skall välkomna människor som vill bli svenskar från både Europa och andra delar av världen och alldeles speciellt sådana människor som kommer från svåra förhållanden. Dessa skall snarast ges förutsättningar att delta i det svenska samhället genom svenskundervisning, möjlighet att arbeta och att skaffa egen bostad. Vi skall sträva efter att få ett av världens bästa skolsystem och vi skall vara ett land med bästa möjliga sjukvård och sociala omsorg. Alla människor skall ha bra bostäder och vi skall se till att alla tillsammans ges möjlighet att bidra till vårt lands utveckling med sitt arbete.
Konsekvensen av en sådan vision på de beslut som fattas är att vi måste bygga mer, vi måste se till så att vårdapparaten och skolan räcker till och att vi får ett befolkningsunderlag som kan hjälpa oss att vända strömmen från storstäder till mindre samhällen som därigenom kan tillåta sig en bättre social och även annan service. Arbete skapas genom ökat byggande och genom att resurser tillförs i form av fler vuxna arbetsföra som kan ta jobb inom de olika näringarna. Att vi får en ökning i de mindre samhällena är en naturlig följd av att det där finns lediga bostäder och detta förstärks sedan av ett växande underlag för både samhällelig och privat service. Det utgör samtidigt ett naturligt sätt att integrera de människor som söker sig till Sverige i det svenska samhället.
Om vi fortsätter som vi gör nu “i tangentens riktning” så krävs uppenbarligen att vi lånar pengar för att “förvara” de asylsökande under ett års tid. Med ovanstående tankesätt kan vi i stället välja att låna till att bygga ett starkare Sverige och genom att driva detta i stabila planer (oberoende av valresultat) skapar vi också ett helt nytt incitament för privata initiativ inom byggande och etablering av olika verksamheter.
Inom industrin lånar man gärna till lönsamma investeringar, men inte till förluster. Om det bara gäller förluster så är nedläggning mera näraliggande och det är ju knappast en möjlighet att överväga för ett land! Återstår att investera för framtiden!
Detta skall ses som en utmaning till dagens “4-årsplaner”.
Kanske kan detta nya tankesätt också tjäna som ett uppvaknande i flyktingdebatten – flyktingarna är en möjlighet och inte ett hot!
Rolf Norberg
Teknologie doktor
Min bakgrund är industrin, närmare bestämt främst säkerhetsindustrin som jag varit med om att utveckla i Sverige och världen under dryga 25 år. Vi har drivits av visioner om var vi vill gå och vad vi vill bygga och det har varit utomordentliga drivkrafter.
Hur kan Sverige bli ett bättre land att leva i för oss alla?
Kan vi effektivisera genom ett bättre och mer professionellt ledarskap?
Opublicerad tidningsartikel som skrevs av författaren 2015 på hösten
Hur skulle vi kunna ha det i Sverige 2036?