Vrede och Hopp - Ny bok av Jan Svärd
“Vrede och Hopp” är en ny bok av Jan Svärd som jag anser att alla bör läsa före valet 2026!
Ur bokens inledning:
“Tankarna i denna bok har ofta växt fram under tidiga morgnar på min balkong, där dagens första ljus väckt insikter och reflektioner. Dessa stunder har blivit grunden för bokens innehåll.”
En till synes anspråkslös inledning till en bok med ett viktigt och kraftfullt innehåll.
Boken är en debattbok och utomordentligt nyttig läsning för den som önskar förstå vår tids utmaningar och frågor.
Jan Svärd är liksom jag själv en så kallad fyrtiotalist, det vill säga att vi är födda på 1940-talet. Det innebär att vi upplevt hur Sverige gick från fattigdom och ojämlika levnadsförhållanden med dåliga bostäder, låga löner och långa arbetsdagar till fullgod bostadsstandard, mer jämlika löner, kortare arbetstid, femdagarsvecka och lagstadgad semester. Vi fick också en solidarisk skattepolitik och världens kanske förnämsta välfärd, praktiskt taget full sysselsättning, sjukvård för alla och en jämlik skola för alla barn och unga, gratis högre utbildning för alla som kvalificerade sig och studielån och
-bidrag som man kunde klara sig på.
Med detta i bagaget har Jan Svärd funderat och med sin erfarenhet som politiskt aktiv inom Socialdemokratin under större delen av sitt liv formulerat nästan alla de viktigaste frågor som kräver svar från framtidens politik. Frågor som vars svar kan leda oss rätt för att åter kunna se vårt Sverige utvecklas mot att bli både tryggare och mer harmoniskt för oss alla att leva i.
Samtidigt som Svärd analyserar och beskriver vad som fattas i svensk politik inger han också hopp, det går att förändra, och det måste förändras. Vi måste återta eller återskapa demokratin. Vi behöver drömma och skapa visioner för framtiden och vi måste göra demokratin levande igen.
I en bok som inte verkar ha missat någon av våra viktiga frågeställningar inför framtiden hittar vi den växande ojämlikheten, behovet av att reglera marknadskrafterna och hur högerkrafter dominerade den senaste valrörelsen, medan de allra viktigaste frågorna kom bort. Välfärden, klimatet, skolan, pensionerna, bostäderna och tryggheten. Frågor som är de viktigaste för oss alla under olika skeden i allas våra liv.
Jag kan inte låta bli att citera ur boken:
“Det är nu 2025 och jag kan inte undgå att reflektera över den riktning samhället har tagit under de senaste 40 åren. Högern har drivit utvecklingen och även när Socialdemokraterna haft makten har det ofta varit på borgerlighetens villkor.
Konsekvenserna är tydliga. Inkomstklyftorna har blivit djupare och skillnaderna i livsvillkor har blivit för stora. Vi ser fritidsgårdar som stängs ner, utbildningsanslag som minskar, och resurser som fördelas mellan allt fler huvudmän, vilket leder till att skolans kvalitet och likvärdighet urholkas.
Jag kan inte låta bli att känna oro när jag ser hur borgerligheten prioriterar byggandet av ungdomsfängelser. De blir i praktiken slutstationer för de barn som vårt samhälle har svikit. Det är ett samhälle som hellre straffar än stödjer, ett samhälle som misslyckas med att ta itu med de grundläggande problem som leder unga in på fel väg redan från början.”
Efter att ha tagit del av Jan Svärds tydliga och sakliga text ovan som jag helt och fullt själv instämmer i hoppas jag att många fler vill läsa hans mycket tankeväckande bok med många liknande kloka reflektioner. Själv läste jag boken med stor behållning och mycket igenkännande.