Öppet brev till oppositionen januari 2025
Ett tungt ansvar vilar på er inför valet 2026!
Sverige har tappat styrfart under de senaste trettio åren med växlande majoriteter, minoritetsregeringar och med högermajoritet i Riksdagen under lång tid. Under de senaste två åren är det också allt tydligare att vi är på väg rakt ner i diket.
För att vända denna utveckling krävs en stark opposition ledd av Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Att detta är ett starkt regeringsalternativ måste också tydligt framgå före valet för att nå verklig framgång. Det måste samtidigt vara med en politik som tydligt pekar ut framtiden för Sverige med satsningar och möjligheter, både vad som ska göras och hur det ska genomföras.
Viktiga reformer har uteblivit, infrastruktur som järnvägar, vägar, eldistribution och VA-ledningar har fått stå tillbaka för statens minskade inkomster. Nödvändigt statligt stöd för att upprätthålla standarden i sjukvården, skolan och äldreomsorgen har minskat i stället för att öka trots ökade behov, både till följd av inflation och ökande lönekostnader och även en ökad stress som lett till inte minst ökning av psykiska sjukdomar och missbruk. Framtidsinvesteringar, som utbyggnad av kollektivtrafik och spårbunden trafik har i det närmaste upphört. Miljösatsningar har kommit och gått och till del varit mer halvhjärtade. Privatiseringar har inte gjort de offentligt finansierade verksamheterna bättre utan snarare dess motats. Skolor och sjukhus har sålts till såväl svenska som utländska riskkapitalister vilket har dränerat statens kassa ytterligare.
Det är dags att lämna nyliberalism och åtstramningspolitik bakom oss. Vi skall givetvis ha ordning i finanserna, men vi måste samtidigt skapa utrymme för att investera i ett Sverige som nu “läcker” både bildligt och bokstavligt på många håll. Vi vill inte överlämna ett fallfärdigt ruckel till våra efterkommande för att kunna stoltsera med Europas och kanske nästan världens lägsta statsskuld. Det kommer ingen att tacka oss för.
Socialdemokraternas programutkast är innehållsrikt och innehåller många bra punkter, men det behövs ett antal mycket lättfattliga budskap, inte mer än 7-10 punkter, väl förklarade inklusive både vad som skall uppnås och hur det skall gå till. Det behövs riktigt vassa, säljande och korta berättelser om varje punkt som framförs med tydlighet och pondus från partiernas företrädare. S, C, V och MP behöver tillsammans ta ansvar för att valdebatten 2026 handlar om framtiden, vår framtid och våra barns framtid och om vad man vill göra och vad man är beredda att stå för. Väljarna är trötta på smutskastning och lögner. Vi skall så långt som det är möjligt närmast ignorera den misslyckade Tidöpolitiken. Den talar för sig själv när man i stället lägger allt fokus på vad man avser att göra de närmaste 4 och 8 och 12 åren framför oss.
Exempel på starka konkreta budskap, väldigt kortfattat, kan vara:
-
Full sysselsättning
-
Skolan “mitt i byn” för alla barn och unga och i enlighet med skollagens krav med behöriga lärare, tillräckligt med personal och stöd till dem som behöver efter behov
-
Svensk sjukvård på lika villkor för alla och i enlighet med den svenska sjukvårdslagen med tillräcklig personal och rimliga väntetider efter patientens behov
-
Värdig äldrevård för alla äldre efter behov, i hemmet eller på vårdboende
-
Avveckling av aktiebolagen i välfärden. Det innebär inte att avveckla marknaden. Den har sin uppgift inom verkligt konkurrensutsatt verksamhet. Vi bör kanske börja tala om den NÄRANDE och den BÄRANDE sektorn. Den närande sektorn som skapar både export och varor och tjänster för vårt eget bruk och den bärande sektorn som möjliggör ett värdigt liv för alla människor i vårt land på i grunden lika villkor.
-
Möjlighet för alla, speciellt ungdomar, att få tag i en ekonomiskt överkomlig bostad och minskad bostadssegregation genom en aktiv bostadspolitik. Samhället behöver ta ett större ansvar för att det byggs lägenheter med överkomliga hyror. Både för ungdomar och ensamstående med och utan barn.
-
Miljöpolitik som åter gör Sverige till ett framtidsland där alla bidrar efter förmåga. Införa ett “S-pass” med nationell giltighet på alla lokala kommunikationer efter tysk modell. Detta för att minska behovet av egen bil och göra allt användande av publika transporter mer attraktivt
-
Utveckla, förstärka och trygga Sveriges energiförsörjning, främst med fossilfri energi, sol, vind och vatten och förstärka det svenska elnätet lokalt, regionalt och från norr till söder samt införa ett (stabilt) Sverigepris på el.
-
Starkt fokus på förebyggande brottsbekämpning genom att alla vuxna går till jobbet, att skola och samhälle aktivt samverkar med föräldrar tidigt vid misstanke om misskötsamhet och med en politik som leder till mindre ojämlikhet och mindre segregation. Avveckla privata vinstdrivna HVB-hem och liknande arrangemang till förmån för ett renodlat kommunalt/offentligt ansvar. En stark BÄRANDE sektor!
-
Till sist, hela landet skall leva, social och annan service som exempelvis vuxenutbildning och arbetsförmedling måste finnas där människor väljer att leva, inte bara i storstäderna
Utöver detta bör man också ställa i utsikt genomförandet av 35-timmarsvecka senast 2031
Det är Oppositionen som tillsammans skall sätta agendan för nästa valrörelse baserat på en ärlig beskrivning av framtiden. Värdegrunden, rättvisa, minskade ekonomiska klyftor, solidaritet och människors lika värde skall vara den grund politiken vilar på.
Medlen för att uppnå allt detta, lägg märke till skillnaden mellan VAD man vill åstadkomma ovan i punkterna 1-10 och, HUR man skall kunna uppnå detta i det följande, de medel eller åtgärder som behövs. Det blir till viss del teknikaliteter men kan behöva förklaras i ljuset av vad man vill uppnå. Helt enkelt svar på frågan HUR?
- Det behövs en aktiv finanspolitik som stödjer arbete åt alla, återuppbyggnad av landet efter många år av underlåtenhet med underhåll och vidareutveckling, destruktiv privatisering och fokus på att berika de rikaste. Paralleller kan dras med Ernst Wigforss finanspolitik under 1920- 30- och 40-talen och vi bör utnyttja att Sverige har en egen (s k fiat-) valuta. Vi kan själva skapa de ekonomiska resurser som behövs för att både utbilda och sätta människor, reella resurser, i arbete. Arbete som bygger Sverige starkare för framtiden.
Detta är en ödesfråga! Om inte nuvarande partifunktionärer och partiledningar anser sig mäkta med att ta ett ordentligt tag i denna fråga finns det starka skäl att överväga nyrekrytering av, gärna yngre, personer som kan ta till sig att dessa möjligheter är en realitet. En del av dessa finns kanske i tankesmedjor som Katalys och Arena idé efter vad jag har kunnat lägga märke till, men säkert också i partiernas egna led och i dessas ungdomsorganisationer. Förutom en hel del internationell litteratur, exempelvis Stephanie Keltons “Underskottsmyten” i ämnet finns Elinor Odebergs utmärkta bok “Dyrtider” att tillgå. Jag kan också rekommendera Pavlina Tchernevas bok “The case for a job guarantee”.
-
Man behöver förutsättningslöst utreda framtidens energipolitik. Den får inte likt det varit de senaste åren vara baserad på politikers tyckande och ren propaganda
-
Man behöver utreda bästa vägen bort från destruktiva privatiseringar inom sjukvård, skola och äldreomsorg och även inom andra områden som liksom dessa bör vara tydligt samhällsansvar fria från vinstintresse. Den BÄRANDE sektorn måste värnas.
-
Riksbankens direktiv bör ses över. Ett nu ensidigt inflationsmål måste åtminstone kompletteras med ett sysselsättningsmål, kanske även detta skall sättas till 2 %? Det kan också finnas goda skäl att låta Riksbanken närma sig politiken och omvänt för att gemensamt kunna trygga samhällets viktigaste mål.
-
Staten måste ikläda sig ett större ansvar för byggandet av främst bostäder och för att tillräcklig finansiering säkras för skola, vård och omsorg utan att kommunalskatten behöver höjas.
-
Framtidsinriktade och i viss mån riskfyllda industrisatsningar och innovationer skall kunna ges skäligt stöd för att skapa framtida företag som leder till ökade exportintäkter för Sverige. Inte minst inom viktiga områden som miljö och energi
-
Utveckling av lönebildningen i Sverige bör uppmuntras och stimuleras med målsättningen att alla som har ett heltidsarbete skall kunna leva på sin lön. Det är samtidigt viktigt att betona betydelsen av just heltidsarbete som norm.
-
Sverige behöver efter den ryckighet som varit etablera en både lång- och kortsiktigt hållbar immigrations- och integrationspolitik. Den svenska demografin kräver mer föryngring av befolkningen än vad vi får genom egen reproduktion. Detta kommer sannolikt att gälla även om vi med en sundare social- och finanspolitik stimulerar till återuppväckt optimism och därmed ökad nativitet. Därtill kommer både klimatförändringar och, tyvärr, oro i världen att tvinga människor att fly för sina liv och vi får inte stå handfallna. Vi måste vara beredda att ta vår del av ansvaret och aldrig glömma alla människors lika värde.
-
Skattesystemet behöver reformeras. Vi behöver återinföra såväl fastighetsskatt, förmögenhetsskatt som arvsskatt, i någon form för att minska ojämlikheten mellan löne- och kapitalinkomster. Vi behöver också successivt skapa acceptans för en något högre progressivitet för både löneskatter och kapitalskatter. Vi behöver en något högre skattekvot efter alla jobbskatteavdrag som urholkat våra skatteskalor. Vi behöver samtidigt en mer jämlik beskattning av arbetsinkomster respektive förmögenhetsrelaterade inkomster genom införande av kapitalskatter speciellt för större kapital.
Mycket mer finns att läsa i min bok “Sveriges väl – är Sveriges val”. Jag vill särskilt rekommendera sidorna 180-206 inför valet där jag gjort en synopsis till en kortversion av både regeringsförklaring och tänkta departementsuppdrag 2026 och framåt. Jag kan också rekommendera referenslistan i slutet av boken, där finns mycket att läsa och lära…
Referenslistan finns också på min hemsida Sverigesval.org
I boken finns också en del tankar kring utformning av kapitalskatter och om tänkbara processer för avveckling av privatiseringar och för hur vi skulle kunna minska löneskillnaderna.
Jag ser fram emot att få uppleva en opposition som tar sig samman och arbetar fram till valet 2026 för att “rädda Sverige”.
Rolf Norberg (i Mjölby)
Rättvisa, minskande klyftor, ett land och ett folk som hänger ihop, DEMOKRATI, SOLIDARITET och MÄNNISKORS LIKA VÄRDE